Vallda Golf & Country Club rankas som en av Sveriges tio bästa golfbanor och var värd för den prestigefyllda tävlingen Scandinavian Mixed år 2021, arrangerad av Henrik Stenson och Annika Sörenstam. Golfbanan har även fått utmärkelsen “Sveriges roligaste bana”. Under hösten visar banan upp den skotska inlandslinksgolfen i sin fulla prakt.

Vallda Golf & Country Club erbjuder en skotsk inlandslinks-bana belägen i de vackra ängsmarkerna på Västkusten, cirka tio minuter med bil från både Kungsbacka, Kattegatt och Kungsbackafjorden.

Banchefen Johan Axgren berättar: — Vallda är en unik golfbana på flera sätt, inte minst på grund av vår satsning på grässorten rödsvingel. Tack vare banans utmärkta dränering har vi en lång säsong där vi strävar efter att erbjuda hög kvalitet så länge banan är öppen. Vårt sandlager ovanpå den ursprungliga jordbruksjorden, i kombination med omfattande dränering, gör att banan klarar mycket regn. Dessutom gör det långsamväxande rödsvingelgräset att banan är lika bra sent på hösten som under sommaren. På hösten blir ruffarna härligt gulbruna, precis som på de brittiska öarna. Marken är torr och hård, vilket ger en äkta linksgolf-upplevelse, fast i vårt fall inlandslinks.

Johan Axgrens stolthet över sin golfbana är tydlig: — Vi arbetar långsiktigt. Varje åtgärd vi genomför på banan har som mål att den ska vara bra även om 50 år. Oräkneliga ton sand har lagts över den hårda lerbasen, och vi har anlagt fyra mil dränering och täckdikning som omfattar även spelytorna, för att skapa den bana vi har idag.

Väldressad bana

— Vi arbetar intensivt med att övervaka förhållandena under markytan. Det organiska materialet får inte bli svampigt eller dött, vilket brukar kallas ”thatch”. Vi strävar efter att skapa den bästa möjliga miljön för gräset att växa. Under alla år som banan har funnits har vi fokuserat mycket på att dressa jorden. Nu finns det ett fint tio centimeters lager sand i marken, vilket gör banan torr och jämn.

Rödsvingel är, som nämnt, Valldas grässort – en vacker och tålig grässort.

— Vår strategi med mindre gödsel och vatten leder till att gräset växer långsammare och bildar mindre ”thatch”. Detta minskar behovet av skötselåtgärder. Våra skickliga banskötare behandlar gräset med stor omsorg. De handplockar andra grässorter som försöker konkurrera med rödsvingeln. Vi dressar med sand och använder sparsamt med vatten och gödsel för att rödsvingeln ska kunna trivas. Vår speciella banskötselstrategi gör att banan ofta ser lite torr och gulaktig ut – precis som vi vill ha den!

Johan Axgren tillägger att den fokuserade skötseln är möjlig tack vare anläggningens ägare, Ernst Rosén-koncernen, som även äger Barsebäck Resort. De delar personalens ambition och vilja.

Världsberömd banarkitekt

Martin Hawtree, som designade Vallda-banan, hämtade inspiration från 1920-talets legendariska golfbanor när han skapade denna utmanande och vackra bana i de natursköna ängsmarkerna på Västkusten.

Ett kännetecken för både Martin Hawtree och Vallda-banan är de torra, hårda spelytorna, framträdande bunkrar, ondulerade greenområden och strategiskt placerade hål omgivna av svajande högruff. Mister Hawtree har omdesignat många av världens bästa banor, inklusive Trump International Golf Links norr om Aberdeen i Skottland, som också är en av de främsta banorna i världen.

Valldas vision är att erbjuda en miljö där alla kan trivas och känna sig välkomna, oavsett om de spelar golf eller inte. I klubbhuset finns även den välkända Restaurang Vallda.

Restaurang Vallda

Fanny Comstedt har lett Restaurang Vallda sedan årsskiftet, då hon tillsammans med ägarna till golfanläggningen förvärvade restaurangen. Restaurang Vallda är en mötesplats för både golfare och lokala invånare som söker en god måltid i en mysig miljö.

Restaurang Vallda har höga ambitioner, precis som Vallda Golf & Country Club i stort. — Vallda är ingen vanlig golfkrog, säger Fanny Comstedt. Hon förklarar vidare: — Restaurang Vallda är, precis som namnet antyder, en restaurang belägen på en golfbana. Vi serverar ingen ”brick-lunch” utan erbjuder vällagad husmanskost med inslag och inspiration från hela världen. Vår meny varierar från vecka till vecka, med råvaror valda efter kvalitet och säsong, men vi har naturligtvis även några stående rätter.

Populär året om

Att restaurangen är välkänd syns tydligt på antalet gäster som kommer från både Halmstad och Göteborg för att njuta av en längre lunch i Vallda.

— Vi har också många andra arrangemang som bröllop, julbord, fester och mycket mer. Kanske närmare 75 procent av våra gäster är icke-golfare och kommer hit för miljön och matens skull. Det är detta som gör att vi kan hålla öppet året runt med nästan lika många gäster per dag på vintern som på sommaren, säger Fanny Comstedt.

Vallda Golf & Country Club är väl värd att besöka. Många gånger!

Logga in

Registrera

Återställ lösenord

Vänligen ange ditt användarnamn eller e-postadress, du kommer att få en länk för att skapa ett nytt lösenord via e-post.